Orthodox Mission

Το Ιστολόγιο Orthodox Mission είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ,φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που στηρίζει τον σεβαστό μας αγιορείτη π.Θεολόγο ,
ο οποίος εργάστηκε θυσιαστικά και σιωπηρά στο Κονγκό.(Brazzaville)

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ο Άγιος Δημήτριος στο Point Noire


Η παραλία είναι πανέμορφη με ψιλή λευκή άμμο. Από την μία πλευρά, δυτικά, η απεραντοσύνη της θάλασσας, ο Ωκεανός. Από την άλλη, ανατολικά η ήπειρος, τα τροπικά δάση, η ζούγκλα. Ανάμεσα τους η αμμουδερή αφρικανική γη πάνω στην οποία απλώνεται τεράστια η πολιτεία.
Μπροστά στην πόλη η ακτή έχει μια ιδιαίτερη διαμόρφωση. Μια μύτη γης με μαύρους ογκολίθους, ανοίγεται μέσα στην θάλασσα, προς βορράν, σχηματίζοντας ένα ευρύχωρο φυσικό λιμάνι. Αυτή η μαύρη μύτη (point noire) έδωσε το όνομα της στην πόλη.
Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη (700.000 περίπου κάτοικοι) της Δημοκρατίας του Κονγκό. Μιας σχετικά μικρής, για τα αφρικανικά δεδομένα, χώρας με τρία εκατομμύρια κατοίκους, πού απλώνεται βόρεια του ποταμού Congo και φθάνει στον ισημερινό Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από τροπικά δάση.
Λέγεται ότι το Point Noire (πουάντ νουάρ) είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Κεντρική Αφρική. Οι εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν τεράστια έκταση με βασικά φορτία τα containers, το τσιμέντο και τους τεράστιους κορμούς δένδρων. Η πόλη έχει επίσης μεγάλη βιομηχανική και εμπορική κίνηση. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της είναι τα πετρέλαια. Αρκετά μίλια μέσα στην θάλασσα, μπροστά στο Point Noire, αναπτύσσονται τρεις μεγάλες εξέδρες αντλήσεως πετρελαίου, μέρος του οποίου τροφοδοτεί δύο διυλιστήρια, ένα κρατικό και ένα γαλλικό, βόρεια και νότια της πόλεως. Πολλοί ξένοι, Ευρωπαίοι και Αφρικανοί, δραστηριοποιούνται εδώ οικονομικά, ή απασχολούνται στα πετρέλαια, επηρεάζοντας την κοινωνική δομή με επακόλουθο μεγάλες αντιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο. Οι πολυτελείς πολυκατοικίες και οι ακριβές βίλες καταλαμβάνουν αντίστοιχη έκταση με τις άθλιες απέραντες παραγκουπόλεις. Η γαλλική αποικιοκρατία και κατόπιν η υπό ρωσική επιρροή κομμουνιστική διακυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει μία γραφειοκρατική διοίκηση αλλά και ένα πολύ καλά μορφωτικό επίπεδο. Σήμερα η Γαλλία στηρίζει την προεδρική κυβέρνηση της χώρας και αμοιβαία το πετρέλαιο του Point Noire. στηρίζει την γαλλική οικονομία.
Χρησιμοποιείται η γαλλική γλώσσα σε όλες τις συναλλαγές και στην παιδεία. Υπάρχουν επίσης δύο επίσημες τοπικές γλώσσες και πάρα πολλές των μικρών τοπικών εθνοτήτων Ο καθολικισμός επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ υπάρχουν άπειρες προτεσταντικές και παγανιστικές ομάδες, συνάξεις και αιρέσεις.
Σε αυτή την πολιτεία κοντά στον Ισημερινό, δίπλα στην ακρογιαλιά του Ατλαντικού και πολύ μακριά από άλλη ορθόδοξο Εκκλησία, βρίσκεται η ενορία του Point Noire Ιδρύθηκε το 1986 από έναν θερμό κονγκολέζο ιερέα, τον π. Floribart, o oποίος δημιούργησε έναν μικρό πυρήνα πιστών. Σύντομα απέκτησαν έναν απλό ναό από πρόχειρες σανίδες, στεγασμένο με λαμαρίνα, στο οικόπεδο πού παραχώρησε o μέλλοντας ιερέας της ενορίας ο π. Μάξιμος Ούμπα. Ο ναός βρίσκεται στο μέσο μίας εκτεταμένης παραγκούπολης ανάμεσα στo αεροδρόμιο και στο κέντρο της πόλης. Τιμάται στην Ανάληψη του Κυρίου και εσωτερικά είναι στρωμένος με τσιμέντο και επενδεδυμένος με κόντρα πλακέ. Ο π. Μάξιμος χειροτονήθηκε το 1989 από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, όταν ήταν Μητροπολίτης Καμερούν. Τώρα το Κονγκό υπάγεται στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής. Η ενορία αποτελείται από 1.500 βαπτισμένους Ορθοδόξους χριστιανούς, πού δεν χωρούν στον μικρό ναό - παράγκα.
Η δραστήρια προσπάθεια του π. Μάξιμου να καταρτισθεί ο ίδιος και να καταρτίσει τους πιστούς εργαζόμενος πνευματικά και σε βάθος, έφερε την χάρη και την ευλογία του Θεού στην μικρή ενορία και διακεκριμένοι και αξιόλογοι άνθρωποι έγιναν συνειδητοί Ορθόδοξοι χριστιανοί
Αυτή την προσπάθεια την στήριξε με την καρδιά του ο μακαριστός Μητροπολίτης Τιμόθεος και την αγκάλιασε και την κατευθύνει ο νυν Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος.
Πριν από χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνα, κυρίως του ιερέως, χορηγήθηκε από το κράτος στην Ορθόδοξο ενορία του Point Noire, ένα μεγάλο κεντρικό οικόπεδο. Με την βοήθεια του Κυρίου, μέσα σε άπειρες δυσκολίες και κινδύνους, μέσα σε έναν εμφύλιο πόλεμο το 1997, κράτησαν αυτό το οικόπεδο, αλλά κυρίως κράτησαν την πίστη και την ελπίδα τους Αυτή την ελπίδα που την δυνάμωσαν οι προσευχές τους, την ζωντάνεψε η θεμελίωση του ιερού τους Ναού, πριν τρία χρόνια, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Τιμόθεο. Άλλα το όνειρο τους άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» εφέτος στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ό Σεβασμιώτατος Μητρ. κ. Ιγνάτιος ευλόγησε την έναρξη των εργασιών. Έτσι ξεκίνησε να κτίζεται στο κέντρο της πόλης ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο ανεγείρεται μια ευρύχωρη σταυρεπίστεγη βασιλική αντάξια της πόλεως και της ενορίας, για την οποία κτίζεται. Στο ίδιο οικόπεδο. απέναντι από την είσοδο του ναού. σύμφωνα με την επιθυμία του Σεβασμιωτάτου, ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας αιθούσης 200 τετρ. μέτρων πού θα στεγάσει προσωρινά τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών, έως ότου κατασκευασθεί ό ναός. Έχουν επίσης, σχεδιασθεί, και θα ανεγερθούν προσεχώς, ένα μικρό ιεραποστολικό κέντρο και η κατοικία του Ιερέως.
Ό Σεβασμιώτατος έχει το χάρισμα να καλεί συνεργάτες και να τους κάνει δώρα πού να αγγίζουν την ψυχή τους.
Θεωρώ μεγάλη ευλογία για την αναξιότητα μου να διακονώ αυτό το έργο και αυτή την ενορία. Μοιράζεται κανείς κοντά τους δυσκολίες ανάμεικτες με πνευματικές χαρές. Στον πρόχειρο ναό - παράγκα το Ιερό βαμμένο ολόγυρα γαλάζιο ανοίγει τον ουρανό, ανοίγει τον ορίζοντα μιας προσευχής χωρίς σύνορα και απλώνεται η δέηση σε όλον τον κόσμο. Ενώνεται με τις απανταχού Ορθόδοξες κοινότητες, με την Οικουμενική Εκκλησία. Σε αυτό το γαλάζιο του ουρανού σμίγουν οι μικροί διακονητές με τις λευκές φορεσιές και τα μαύρα πρόσωπα πού λάμπουν, με τους αγγέλους πού η παρουσία τους δροσίζει τον Ιερό χώρο Οι λειτουργοί νοιώθουν την λαμαρίνα πού ζεσταίνεται από την θέρμη του ισημερινού ήλιου και από μέσα ξαναζεσταίνεται από την θέρμη της προσευχής προς τον νοητό ήλιο της δικαιοσύνης Λειτουργούν με ιεροπρέπεια, προσευχόμενοι σε απόλυτη τάξη και ησυχία. Μένουν πολλές ώρες στο ναό-παράγκα αλλά και έξω στο ύπαιθρο Μια από τις ιδιαίτερες χαρές και αναπαύσεις μου είναι η χορωδία τους με τις γλυκόηχες φωνές, πού ψέλνει με άνεση και ακρίβεια πολλά βυζαντινά μέλη και συχνά σε τρεις γλώσσες: πρώτα ελληνικά, κατόπιν γαλλικά και τέλος munukutumba (στην γλώσσα τους): Κύριε ελέησον! Seigneur air pritie! Foumou tala beto kiadi!
Έτσι, ευρισκόμενος στον μικρό αυτόν ναό, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ορθόδοξο εκκλησία, νοιώθω ότι ζω μέσα στην δική μου ενορία, στην δική μου αδελφότητα, στην δική μου λειτουργική σύναξη.
Ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Δημήτριος, υπέρμαχος της ανά την οικουμένη ορθοδοξίας παιδικός μου προστάτης, είναι και τωρινός μου σύντροφος στην ανέγερση του ναού του καθώς και στο πνευματικό έργο. Με αξιώνει εκεί, σε μια μεγαλούπολη δίπλα στην θάλασσα (όπως η πατρίδα του και η πατρίδα μας) να μοιράζομαι με τους εν Χριστώ αδελφούς μου, βιώματα της αληθινής, της αιώνιας πατρίδας. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν στο χαρτί, να περιγραφούν η απλότητα, η πίστη, η αγάπη, η ευγένεια, η θέρμη, η ταπείνωση. η υπομονή, η θυσία, πού βιώνουν οι πιστοί σε αυτή την ενορία. Όπως δεν περιγράφεται και η ευτυχία εκείνου πού διακονεί τα έργο του θεού. ώστε να υλοποιηθεί η ελπίδα τους. να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους, να νοιώσουν την χαρά του συνδέσμου της αγάπης πού ενώνει τους απανταχού της γης Ορθόδοξους. Αυτή την αγάπη την γεύονται να υλοποιείται με τις δωρεές (ανώνυμες και επώνυμες) πού ανεγείρουν σιγά -σιγά το ναό τους, την αίθουσα, ακόμη και την μικρή δανειστική βιβλιοθήκη τους... Συμβάλλουν και αυτοί με όλη τους την δύναμη προσφέροντας για την ανέγερση. προσφέροντας για την ενορία, ακόμη και για τους αδελφούς πού ήλθαν να τους διακονήσουν. Η συμβολή τους είναι ίσως το δίλεπτο της χήρας. Αυτό το δίλεπτο όμως το ευλογεί ο Θεός και το πολλαπλασιάζει έτσι ώστε να δοξάζεται και εδώ η Εκκλησία Του, να κτίζονται ναοί του Πνεύματος του Αγίου στις ψυχές των ανθρώπων, να κτίζεται και ο ναός του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, για να χτυπήσουν και εδώ οι καμπάνες της Ορθοδοξίας, όπως μας άφησε παρακαταθήκη ο πατήρ Χαρίτων. 
Αμήν!
Point Noire - Ιούλιος 2004 
Ιερομ. Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου