Orthodox Mission

Το Ιστολόγιο Orthodox Mission είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ,φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που στηρίζει τον σεβαστό μας αγιορείτη π.Θεολόγο ,
ο οποίος εργάστηκε θυσιαστικά και σιωπηρά στο Κονγκό.(Brazzaville)

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ορθόδοξοι Παπούα και Αμπορίτζιναλς

H Oρθόδοξη Εκκλησία στη Δυτική Παπούα

πηγή:o-nekros

04ΙΑΝ
Η Ορθόδοξη μαρτυρία στην Δυτική Παπούα.
Εισαγωγικά (του π. Δημήτριου Αθανασίου)
Στα πλαίσια της έρευνάς μας για την καταγραφή της ορθόδοξης παρουσίας  στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η περιοχή της  Δυτικής Παπούα.
Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε την ύπαρξη ορθοδόξων κοινοτήτων, που άρχισαν να δημιουργούνται μετά το 2007. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με μέλη των κοινοτήτων αυτών και μετά από πολύ δυσκολία το καταφέραμε.
Συγκεκριμένα ήρθαμε σε επαφή με τον π.Χρυσόστομο Gaspersz, που είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Jayapura  και που δραστηροποιείται ιεραποστολικά  στην περιοχή Abepura της Δυτικής Παπούα. Ο π. Χρυσόστομος μας έδωσε αρκετές πληροφορίες και μας έστειλε φωτογραφικό υλικό, ένα μέρος από το οποίο δημοσιεύουμε στην συνέχεια.
Από την έρευνά μας στην περιοχή της Δυτικής Παπούα διαπιστώσαμε και τα εξής.
Α.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαθέτει εκεί ορθόδοξο ιεραπόστολο.
Β.Η Ορθόδοξη παρουσία οφείλεται σε δύο ιεραποστόλους-ιερείς, οι οποίοι ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Σίδνεϋ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η συγκεκριμένη Μητρόπολη ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς (ROCOR) και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτό που απέκτησε εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας το 2008, επί Αρχιεπισκόπου Λαύρου. Σήμερα ποιμαίνεται από τον Σεβασμιότατο κ.κ.Ιλαρίωνα, ο οποίος είναι και Αρχιεπίσκοπος της  ROCOR του Πατριαρχείου Μόσχας.
Γ.Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των ορθοδόξων κοινοτήτων διαδραμάτισε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Bambang Byantoro. Αυτός κατήχησε τους πρώτους ορθόδοξους Παπούα και βάπτισε αρκετούς από αυτούς. Ο Δανιήλ είναι ο πρώτος Ινδονήσιος Ορθόδοξος Ιεραπόστολος, ο οποίος ανήκε πρώτα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 2004 προσχώρησε στην εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς (ROCOR) και το 2008 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καθαίρεσε για κανονικά παραπτώματα, όπως αναφέρει σχετική Συνοδική Απόφαση. Όμως παραμένει και δραστηριοποιείται ως υπεύθυνος Αρχιμανδρίτης-Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην περιοχή της Ινδονησίας της Μητροπόλεως Σίδνεϋ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Έτσι δημιουργήθηκε μια περίεργη κατάσταση μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών – Μητροπόλεων που υπάρχουν στην περιοχή της Ινδονησίας.
Ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ορθοδόξων  Ινδονήσιων ιεραποστόλων, ένα λυπηρότατο γεγονός που αποτελεί  ανοικτή πληγή στο Σώμα της Στρατευομένης Εκκλησίας στην περιοχή της Ινδονησίας. Καταγράφουμε απλά το γεγονός, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να λύσουμε το εκκλησιαστικό αυτό ζήτημα.
374319_293235187379753_179761383_n
O π. Αθανάσιος Muzendi με ορθόδοξους της ενορίας του
Όμως  υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούμε, ότι προβάλλουμε με την σχετική δημοσίευση  σχισματικές καταστάσεις. Στους επίδοξους πιθανούς κατηγόρους μας απαντάμε προκαταβολικά ως εξής:
Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι προϊόν κοπιαστικής έρευνας στα πλαίσια της ελευθερίας που προσφέρει το διαδίκτυο. Η καταγραφή μιας πραγματικής εκκλησιαστικής  κατάστασης δείχνει πώς η Θεία Πρόνοια  ενεργεί για την σωτηρία των ανθρώπων, όπως πολύ χαρακτηριστικά αποτυπώνει η γραφίδα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
«Πάντας μέν ὁ Θεός οὐ χειροτονεῖ, διά πάντων δέ αὐτός ἐνεργεῖ, εἰ καί αὐτοί εἶεν ἀνάξιοι, διά τό σωθῆναι τόν λαόν. Εἰ γάρ δι’ ὄνου, καί διά Βαλαάμ, διά μικροῦ ἀνθρώπου, τοῦ λαοῦ ἕνεκεν ἐλάλησε, πολλῷ μᾶλλον διά τοῦ Ἱερέως … Εἰ μέν γάρ δόγμα ἔχει διεστραμμένον, κἄν ἄγγελος ᾖ, μή πείθου˙ εἰ δέ ὀρθά διδάσκει, μή τῷ βίῳ πρόσεχε, ἀλλά τοῖς ρήμασιν…».
Και εφόσον θέλουμε να είμαστε μέλη της Μίας Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, που είναι Εκκλησία της Μετανοίας, της Αγάπης και της Συγχωρητικότητας, ευχόμαστε  να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να εκλείψουν στην περιοχή οι κάθε είδους φατριασμοί, αντιπαραθέσεις και συκοφαντίες.
Μετά την ιστορική απόφαση για την εκκλησιαστική κοινωνία του Πατριαρχείου Μόσχας με τους Ορθόδοξους Ρώσους της Διασποράς( ROCOR) το 2008, δημιουργούνται νέες συνθήκες δράσης της Ορθοδοξίας στον ιστορικό χρόνο.
Μία πιθανή επανεξέταση του θέματος του Δανιήλ Byantoro από τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες  ευοίωνες προϋποθέσεις στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην ευρύτερη περιοχή της Ινδονησίας και όχι μόνο.
Οι συνθήκες που δημιουργούνται στις παγκόσμιες κοινωνίες επιβάλλουν την ενότητα της Ορθοδοξης Εκκλησίας και όχι τις κάθε είδους διασπάσεις.
Γενικά
Westpapua1-ΧΑΡΤΗΣ
Η Δυτική Παπούα ανήκει γεωγραφικά στο νησί Νέα Γουϊνέα, που  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας.
Το νησί Νέα Γουϊνέα  έχει έκταση 786.000 τ.χλμ. και ένα συνολικό πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιστορικά το νησί κατοικείται κυρίως από τη φυλή των Παπούα.  Τα δυτικό μισό ανήκει στο κράτος της Ινδονησίας και χωρίζεται στις επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα, ενώ το ανατολικό μισό αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούας Νέας Γουινέας.
Η επαρχία της Δυτικής Παπούα έχει πληθυσμό περίπου 3500000 κατοίκους και πρωτεύουσα την πόλη Τζαγιαπούρα (Jayapura).
Ο εκχριστιανισμός  στην Δυτική Παπούα άρχισε το 1855 από δύο Γερμανούς Προτεστάντες Ιεραποστόλους,τους Carl Johan Ottow και Gottlieb Geissler.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία άρχισε την εμφάνισή της στην περιοχή πολύ αργότερα δια της Μητροπόλεως Αυστραλίας-Σίδνευ και Νέας Ζηλανδίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
(Η Μητρόπολη Σίδνευ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ανήκει στην Ορθόδοξη  Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς που από το 2008 έχει εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας).
Συγκεκριμένα το έτος 2007 δύο μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών της Jayapura οι Joseph  Mori Muzendi (τώρα π. Αθανάσιος Muzendi) και Rolling Gaspersz (τώρα π. Χρυσόστομος Gaspersz) μετά από έντονους προβληματισμούς για την διαίρεση των χριστιανικών εκκλησιών, ήρθαν σε επικοινωνία με τον Αρχιμανδρίτη Daniel Byantoro της Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, υπεύθυνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ινδονησίας. Αφορμή για την επικοινωνία αυτή στάθηκε ένα βιβλίο του π.Δανιήλ.
Μετά από διεξοδικές συζητήσεις-κατηχήσεις  μαζί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί την συνέχεια της Εκκλησίας των Αποστολικών χρόνων.
Έτσι τo 2007 o πρώην πάστορας Ιωσήφ βαπτίζεται ορθόδοξος και παίρνει το όνομα Αθανάσιος. Μαζί του βαπτίζεται και η σύζυγός του Nτόλι (τώρα πρεσβυτέρα Παρασκευή).
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους 2007  χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος  από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα .
Τον Σεπτέμβριο 2008 ο π.Χρυσόστομος και η σύζυγός του βαπτίζονται και αυτοί ορθόδοξοι και την επόμενη χρονιά βαπτίζουν και τα τρία παιδιά τους.
Στις 29 Ιουνίου 2009 ο π.Χρυσόστομος χειροτονείται διάκονος. Στην αρχή συνεργάζεται με τον π. Αθανάσιο για την οργάνωση της Ορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Jayapura.
Untitled-3
Untitled-4
Tον Φεβρουάριο του 2012  ο π.Χρυσόστομος χειροτονείται πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Με την ευλογία του Μητροπολίτη αναλαμβάνει την οργάνωση της Ορθόδοξης κοινότητας στην περιοχή Αbepura.
Oι ορθόδοξες κοινότητες στην Δυτική Παπούα.
Oι ορθόδοξες κοινότητες σήμερα στην Δυτική Παπούα είναι οι εξής:
Α. Η Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Αθανασίου. (Υπεύθυνος π. Αθανάσιος Mouzendi).
Η Ορθόδοξη κοινότητα δημιουργήθηκε κάτω από τις εξής συνθήκες:
Untitled-4a
Ο π. Αθανάσιος κατάγεται από την Παπούα, αλλά ως πάστορας Ιωσήφ της εκκλησίας των Βαπτιστών υπηρετούσε αρχικά στο νησί Batam  νότια της Σιγκαπούρης. Την δεκαετία του 1970 η Ινδονησιακή κυβέρνηση προκειμένου να εξισλαμίσει την Παπούα έστειλε εκεί περίπου 1000 μουσουλμάνους Ιεραποστόλους. Οι προσπάθειες εξισλαμισμού έγιναν και στις πρωτόγονες φυλές, τους ανιμιστές, που ζούσαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στους Χριστιανούς (Προτεστάντες, Καθολικούς, Βαπτιστές, Πεντηκοστιανούς κ.λ.π) που ζούσαν σε πιο κεντρικές περιοχές της Δυτικής Παπούα. 

Ο πάστορας Ιωσήφ θεώρησε αναγκαίο να επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να ενισχύσει την πίστη των Χριστιανών πατριωτών, μπροστά στον κίνδυνο του εξισλαμισμού και έτσι ανέλαβε πάστορας σε μια εκκλησία των Βαπτιστών. Συγχρόνως ο ίδιος άρχισε να ψάχνει για θέματα που αφορούσαν τον αρχέγονο χριστιανισμό. Με αφορμή ένα βιβλίο του Αρχιμ. Δανιήλ Byantoro για την ορθόδοξη εσχατολογία και την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήρθε σε επαφή με τον Αρχιμ.Δανιήλ και στην συνέχεια με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Αφού βαπτίστηκε Ορθόδοξος, με το όνομα Αθανάσιος, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Ήταν  αυτός και η πρεσβυτέρα Παρασκευή οι πρώτοι Ορθόδοξοι στην Δυτική Παπούα.

Τον π. Αθανάσιο ακολούθησαν στην συνέχεια και άλλοι από την κοινότητα των Βαπτιστών που υπηρετούσε. Βαπτίστηκαν ορθόδοξοι και αποτέλεσαν την πρώτη Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στην Δυτική Παπούα. Σαν προσωρινό ναό είχαν ένα δωμάτιο από την οικία του π.Αθανασίου.
Ο  π. Αθανάσιος έχει συμβάλει ενεργά στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας σε όλη την περιοχή και σε μικρότερα χωριά, όπου έχουν δημιουργηθεί πυρήνες ορθοδόξων πιστών με βασικό συνεργάτη την πρεσβυτέρα Παρασκευή που ασχολείται και αυτή ενεργά με την Κατήχηση.
Αυτός δώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ένα οικόπεδο, όπου προσπαθεί να κτίσει τον Ναό της Αναστάσεως.
 Β. Η Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Νικολάου. (Υπεύθυνος π.Χρυσόστομος Gasperz)
Untitled-19
Πώς γνώρισα την Ορθοδοξία (Αφήγηση π. Χρυσοστόμου Gasperz)
Ονομάζομαι π. Χρυσόστομος S. Gaspersz. Γεννήθηκα στις 25 Οκτωβρίου του 1974 στο Bintuni, Δυτική Παπούα (Νέα Γουϊνέα). Έχω ήδη τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Το όνομα της συζύγου μου είναι Imelda Cicilia Rumbewas.
Πριν γίνω Ορθόδοξος, ήμουν ένας απλό Χριστιανός. Εκκλησιαζόμουνα μόνο όταν η καρδιά μου το ήθελε, αλλιώς προτιμούσα να μείνω στο δωμάτιό μου ή απλά να παίξω λίγη μουσική με φίλους μέχρι νατελειώσει η μέρα. Ένα βράδυ, το 1998, ενώ ήμουν ξαπλωμένος στο δωμάτιό μου, ένιωσα τόσο βαρετά με τις καθημερινές ασχολίες με τους φίλους μου. Ξαφνικά, μια ερώτηση διαπέρασε το μυαλό μου «Γιατί δε χρησιμοποιώ τα ταλέντα μου στη μουσική για να υπηρετήσω το Θεό που μου τα έδωσε; Γιατί χρησιμοποιώ τα ταλέντα μου μόνο για να περάσω κάποιο  χρόνο με τους φίλους μου τραγουδώντας ανώφελα τραγούδια;» 

Εν τέλει, ενθάρρυνα τον εαυτό μου να αρχίσει να προσεύχεται στο Θεό έτσι ώστε να μπορώ να Τον υπηρετήσω με τα ταλέντα μου. Η προσευχή μου ήταν μεν μικρή, αλλά είχε σοβαρή πρόθεση, που δεν ήξερα αν ο Θεός μου έδωσε την απάντησή Του ή όχι. Η προσευχή στο Θεό ήταν η εξής: «Κύριε, θέλω να χρησιμοποιήσω τα ταλέντα μου στη μουσική για να Σε υπηρετώ, Αμήν!» Αυτό ήταν όλο.
Tο 2003, ένας επίτροπος από την Παπούα με προσκάλεσε να παίξω μουσική σε μία Κυριακάτικη Ακολουθία στην Εκκλησία των Βαπτιστών στην πόλη Jayapura. Μετά από αυτή την ακολουθία, θυμήθηκα την παλιά μου προσευχή και πίστεψα ότι ο Θεός είχε δώσει την απάντησή του.
Συνέβη ένα εκπληκτικό γεγονός που έζησα το Μάρτιο του 2005. Ένα βράδυ, γύρω στις 11.30, ξύπνησα ακούγοντας μια ευγενική φωνή που με τρόμαξε. Η φωνή είπε:
«Σας αγαπώ όλους και θέλω όλοι να σωθείτε, μαζί τους κι εσύ. Γι’αυτό μη ζεις τη ζωή σου σαν χαζός, γιατί έχω κάποιες δουλειές για σένα να κάνεις». Άκουσα τη φωνή και δεν ήξερα αν ήταν φωνή μέσα από την καρδιά μου ή όχι, αλλά αυτό ήταν που έζησα. Από τότε, κάποιοι κοντινοί μου άνθρωποι, είδαν κάποια όνειρα για μένα. Είπαν ότι στα όνειρά τους με είδαν να στέκομαι στην κορυφή ενός βουνού πολύ ψηλού, κοιτώντας κάτω και γύρω και προσπαθώντας να αποφασίσω ποια πόλη θα νικήσω πάλι, ενώ πίσω μου, υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνδρες που κρατούν σημαίες και είναι έτοιμοι για πόλεμο. Μπροστά μας είναι η εικόνα του σταυρού και πίσω μας μια εικόνα οκτάπλευρου κτιρίου..
Για τρία χρόνια, υπηρέτησα στην Παπούα στην Εκκλησία των Βαπτιστών ως μουσικός, αρχηγός (καθοδηγητής) της λατρείας, και κάποιες φορές έδωσα διαλέξεις στην Κυριακάτικη Ακολουθία. Άρχισα να μαθαίνω τι ήθελε ο Ιησούς να είμαι και ενθάρρυνα τον εαυτό μου να συγκρίνει τις συνθήκες του Χριστιανισμού των σημερινών ημερών με το τι λέει η Βίβλος πραγματικά. Κάποια παράξενα συναισθήματα μου δημιουργήθηκαν  όταν διάβασα κάποιους στίχους της Βίβλου, όπως για παράδειγμα Προς Εφεσίους: 4:4-6, 1, Προς Κορινθίους 11:1-15 και άλλα. Και τότε, άλλη ερώτηση μου δημιουργήθηκε: «Γιατί εμείς στην Εκκλησία των Βαπτιστών δεν έχουμε σχέση με άλλες χριστιανικές θρησκείες; Γιατί παρόλο που έχουμε μία και ίδια Βίβλο, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά θρησκεύματα με διαφορετικά δόγματα;» Συζήτησα αυτές τις ερωτήσεις με τον ιερέα μας, J. Mori Muzendi (σήμερα πατήρ Αθανάσιος Muzendi) και συμφωνήσαμε να προσευχηθούμε στο Θεό για τις απαντήσεις Του. Τελικά, τον επόμενο χρόνο, ο Θεός απάντησε στις προσευχές μας στέλνοντας τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro στην Παπούα. Από τις διδασκαλίες και τις ομιλίες του, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα για τον Χριστιανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών συνθηκών. Και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην παλιά πίστη του Χριστιανισμού.
Ξεκινώντας με την επίσκεψη του Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro, στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, ο πατήρ Αλέξιος Setir Cahyad βάπτισε εμένα και τη γυναίκα μου Χριστιανούς Ορθόδοξους. Τον επόμενο χρόνο βαπτίστηκαν τα παιδιά μου από τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro.
Στις 29 Ιουνίου 2009, χειροτονήθηκα Διάκονος και υπηρέτησα στην ενορία του Αγίου Αθανασίου με τον π. Αθανάσιο. Αλλά το Μάιο του 2010, ο π.Αθανάσιος είχε το δικό του σχέδιο ιεραποστολής και αποκόπηκε από μας. Από τότε που ο π. Αθανάσιος μας άφησε και η ενορία του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε από την περιουσία του πατρός Αθανασίου, αναγκαστήκαμε  να βρούμε άλλη τοποθεσία για να κτίσουμε εκκλησία.
Untitled-10
Η σημερινή κατάσταση.
Ο π.Χρυσόστομος με την ιεραποστολική του δραστηριότητα  δημιούργησε ήδη,  με κατηχήσεις και βαπτίσεις,  τον πρώτο πυρήνα των Ορθοδόξων στην περιοχή Αbepura Jayapura Papua.
Η ορθόδοξη κοινότητα αριθμεί 37 μέλη και υπάρχουν και εννέα κατηχούμενοι.
Προκειμένου να καλυφθούν οι λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών κατασκευάζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Επειδή όμως το οικόπεδο της κοινότητας βρίσκεται σε περιοχή, όπου το έδαφος είναι σαθρό και έχει κλίση. Βρίσκεται δε δίπλα σε ορμητικό χείμαρο  και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για τις απαραίτητες  παρεμβάσεις. Ο ναός που κατασκευάζεται είναι ξύλινος.
Δημοσιεύουμε στην συνέχεια φωτογραφίες από την Ορθόδοξη κοινότητα της Abepura Jayapura Papua, ευχόμενοι ο Άγιος Νικόλαος να ενισχύσει, δια των πρεσβειών του, το έργο του π.Χρυσοστόμου  στον Ευαγγελισμό των ανθρώπων της περιοχής, ώστε να  εισέλθουν στην σωτήρια μάνδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας  όσο το δυνατόν περισσότεροι.
π.Δ. 
Α. Βαπτίσεις Ορθοδόξων Κατηχουμένων.
8
17
5Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια.
Β. Εικόνες από την κατασκευή του ξύλινου ναού του Αγίου Νικολάου
DSC00016
Γ. Εικόνες από το Κατηχητικό σχολείο της Κοινότητας.
1
Ώρες Λατρείας στον προσωρινό ναό.
Untitled-3
Untitled-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου