Orthodox Mission

Το Ιστολόγιο Orthodox Mission είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ,φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που στηρίζει τον σεβαστό μας αγιορείτη π.Θεολόγο ,
ο οποίος εργάστηκε θυσιαστικά και σιωπηρά στο Κονγκό.(Brazzaville)

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η ενορία της Αγίας Ειρήνης στο Dolisie του Congo

 

Πέρυσι τον Φεβρουάριο γνώρισα το Dolisie. Πήγαμε εκεί με τον Σεβασμιώτατο Μητρο­πολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, για να χειροτονήσει ιερέα τον διάκονο Λαυρέντιο. Φθάσαμε μαζί με μερικούς πιστούς από το Point Noire με ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο, πού προσγειώθηκε στον διάδρομο από κοκκινόχωμα του αεροδρομίου, στην άκρη της πόλης. Γύρω χαμηλά βουνά και κατάφυτοι λόφοι. Η πολιτεία είναι αρκετά εκτεταμένη με ισόγεια σπίτια κτισμένη από τον Γάλλο διοικητή Ντολιζί πού της έδωσε το όνομα του. Είχε κάποτε πάνω από 100.000 κατοίκους, αλλά μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1997 έμειναν οι μισοί. Το εμπόριο, η επεξεργασία της ξυλείας και η γεωργία απα­σχολούσαν τους κατοίκους της. Δύο δρόμοι έχουν μία κατεστραμμένη άσφαλτο ενώ η υπόλοιπη πόλη είναι στρωμένη με κοκκινόχωμα, πού σαν λάσπη ή σαν σκόνη έχει δώσει χρώμα στα κτήρια και στις στέγες. Από εδώ διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή πού συνδέει την πρωτεύουσα Brazzaville με το Point Noire στον ωκεανό 300 χιλιόμετρα από το Dolisie.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2004 έγινε η χειροτο­νία του π. Λαυρεντίου στην αίθουσα συγκεντρώσεων της Γεωργικής Σχολής, πού παραχωρήθηκε με επέμβαση του Νομάρχη. Διαμορφώθηκε ο χώρος πρόχειρα σε ναό με λίγα σκεύη και τις εικόνες, πού φέραμε και τις στηρίξαμε επάνω σε ταμ - ταμ. Η απλότητα, η κατάνυξη. η ιεροπρέπεια, η συμμετοχή του «μικρού ποιμνίου», η χάρις του Πνεύματος του Αγίου συγκίνησε, αλλά και εντυπωσίασε όλους τους πιστούς και τους επισήμους. Ο Νομάρχης, νομικός, σπουδασμένος στην Βουλγαρία και Γαλλία, όπως και οι άλλοι επίσημοι ομολογούσαν με συγκίνηση την αίσθηση της Ιερότητας πού ένοιωσαν όταν γονάτισαν μαζί με τους πιστούς κατά την χειροτονία. Το μικρό ποίμνιο του Dolisie, στήριξε με το κήρυγμα του και τους λόγους του ό Σεβασμιώτατος τις δύο ήμερες πού έμεινε εκεί.

Η ενορία αυτή. ξεχασμένη στα υψίπεδα του Mayombe του πρώην γαλλικού Congo, δημιουργ­θηκε με τις κατηχήσεις ενός κογκολέζου Ιερέως του π. Floribert. Αρκετοί από τους πιστούς βαπτίσθηκαν από τον Μητροπολίτη Ειρηναίο και τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο όταν ήταν στην Μητρόπολη του Καμερούν, όπου υπαγόταν τότε το Κονγκό. Παρ' όλο πού πολλοί σκορπίσθηκαν με τον πόλεμο. η ενορία με τον νεοχειροτονηθέντα ιερέα της και δραστήρια μορφωμένα και αξιόλογα μέλη, αγωνίσθηκαν και αγόρασαν μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, για την ανέγερση του ναού τους και νοίκιασαν επίσης έναν μικρό χώρο όπου τελείται τώρα η θεία Λειτουργία
Ό Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ξανά το Dolisie στις 29 Νοεμβρίου για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο και τις ελπίδες του μικρού απομονωμένου ποιμνίου του. Έτσι σε μία απλή τελετή ευλόγησε τον θεμέλιο λίθο του ναού της Αγίας Ειρήνης, πού ο οβολός μιας ευλαβούς Ελληνίδας έδωσε ήδη την δυνατότητα ν' αρχίσει να κτίζεται. Από τις αρχές Δεκεμβρίου μια μικρή ομάδα οικοδόμων, από τους ορθοδόξους της ενορίας, με επικεφαλής έναν ικανότατο τεχνικό, δουλεύουν εντατικά εκεί με την ευλογία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τέσσερις από αυτούς, πού ήταν κατηχούμενοι, έλαβαν το άγιο Βάπτισμα και το χρίσμα στον πλημμυρισμένο από τις βροχές ποταμό Λουμπάμο, ανήμερα του Αγίου Παταπίου.
Έτσι ο Κύριος κατασκευάζει το Ναό Του στις ψυχές αυτών πού Τον αγαπούν και εκείνοι με ευγνωμοσύνη Τον δοξάζουν με τα έργα των χειρών τους.
Με την συμβολή της ανωνύμου κτήτορος, τις προσευχές των αγαπώντων την ιεραποστολική Εκκλησία αδελφών μας και με τις πρεσβείες της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο ναός της.
Αμήν!
Ιερομόναχος Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου