Orthodox Mission

Το Ιστολόγιο Orthodox Mission είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ,φίλων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που στηρίζει τον σεβαστό μας αγιορείτη π.Θεολόγο ,
ο οποίος εργάστηκε θυσιαστικά και σιωπηρά στο Κονγκό.(Brazzaville)

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ένα νέο ορθόδοξο σχολείο άνοιξε τις πύλες του στην καρδιά της Αφρικής

πηγή: εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 17.07.2019




Ένα νέο ορθόδοξο σχολείο άνοιξε τις πύλες του στην καρδιά της Αφρικής
Μεγάλη προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην παιδεία του Κονγκό



Όταν οι άνθρωποι της Εκκλησίας αγωνίζονται χωρίς την αγωνία της προσωπικής ανάδειξης, τότε οι υπόλοιποι ζούμε μεγάλες εκπλήξεις σε αυτή τη ζωή. Αναπάντεχα ένα έργο που επιτελείται σιωπηλά από τους εν σκιά ήρωες, είναι δυνατόν να λάμψει μέχρι τα πέρατα της γης, ως συνέπεια ενός πνευματικού νόμου. Στην πολύπαθη λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου μόνο σ’ έναν εμφύλιο -ανάμεσα σε πολλούς- σκοτώθηκαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, στην περιοχή της Κατάγκα, το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας αντιδρά με μια σταυροαναστάσιμη επανάσταση. Όπλο της: η εντιμότητα της αγάπης για τον ταλαιπωρημένο αδελφό.



Ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης μιλά για την προσφορά της Εκκλησίας στην παιδεία του μακρινού Κονγκό. Στην περιοχή λειτουργούν ήδη 80 σχολικές μονάδες με 35.000 μαθητές και 630 διδάσκοντες υπό την εποπτεία της Μητρόπολης


Ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης που εργάζεται αδιάκοπα από το 1989 στον τόπο αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο ποιμαντικό έργο, όσο και στην παιδεία. Τον ρωτήσαμε και θέλησε να μοιραστεί με τους αναγνώστες της “Ορθόδοξης Αλήθειας” ένα σημαντικό γεγονός που δείχνει την απεριόριστη εμπιστοσύνη του κράτους του Κονγκό στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχέση με τις άλλες θρησκείες ή χριστιανικές ομολογίες.
Ο σεβασμιότατος κ. Μελέτιος θα ομολογήσει συγκινημένος: «Όταν μέριμνά μας και κύρια απασχόλησή μας είναι πώς θα συνοδεύσουμε την εν Χριστώ ζωή μας με έργα αγαθά και ηγιασμένα και αφήνουμε όλη τη μέριμνά μας στην Πρόνοια του Θεού, τότε κάποιος Άλλος νοιάζεται και προτρέχει, ανοίγει οδούς για εμάς και είναι όντως αληθινό και γνήσιο αυτό που σας λέω.




Τα θρησκευτικά


Στις πολλές ιεραποστολικές μας προσπάθειες και επιδιώξεις είναι και η ίδρυσις σχολείων όλων των βαθμίδων, και να διδάσκουμε το μάθημα των θρησκευτικών σε αυτά. Διότι όχι λίγες φορές σε άλλα σχολεία ανάγκασαν τα ορθόδοξα παιδιά μας που φοιτούν εκεί, είτε να δεχθούν τις πεποιθήσεις των, είτε να τα απομακρύνουν από τις ορθόδοξες δικές μας. Έτσι λοιπόν, στην μεγάλη περιφέρεια της επαρχίας Κατάγκα λειτουργούμε με τη Χάρη του Θεού 80 σχολεία με 35.000 μαθητές και 630 διδασκάλους και καθηγητές, υπό την εποπτείαν του ορθοδόξου Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και διαπιστώνουμε ότι πράγματι αποδίδουν αγλαούς καρπούς, βλέποντας τις επιτυχίες τους τόσο στα σχολεία τους, όσον και στη μετέπειτα κοινωνική εξέλιξή τους».



Η Κατάγκα είναι μια περιοχή 496.871 χιλιομέτρων και ανήκει στην χώρα μιας πλούσιας γης σε μεταλλεύματα. Είναι πλέον ευρύτερα γνωστό πως το ουράνιο για τις ατομικές βόμβες που ρίχθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι προέρχονταν από ένα ορυχείο της περιοχής της Κατάγκα. Τα μεταλλεύματα δεν εξαντλήθηκαν και σήμερα πολλές χώρες διεκδικούν μερίδιο στην εκμετάλλευση της πλούσιας στο υπέδαφος, αλλά κατά μια τραγική ειρωνεία, πάμφτωχης για τους αυτόχθονες χώρας του Κονγκό.



Εδώ και χρόνια, διάφορες διεθνείς εταιρείες από Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, κλπ. εγκαταστάθηκαν στο Κονγκό και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Κολουέζι, όπου βρίσκεται η έδρα της ιεραποστολής, εκμεταλλευόμενες τον ορυκτό πλούτο κατόπιν συμβάσεως με την κυβέρνηση του Kονγκό. Αυτές είναι υποχρεωμένες από τους όρους της συμβάσεως που έχουν με το αφρικανικό κράτος να κατασκευάσουν έργα τα οποία θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, και θα βοηθήσουν στην άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των πολιτών. Κατέληξαν, ότι κατ’ εξοχήν ενδεδειγμένη προσφορά στην κοινωνία της επαρχίας είναι η ανέγερση ενός μεγάλου σχολείου ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πολλές ειδικότητες – κατευθύνσεις, και η παράδοσή του σε κάποιον φορέα που θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη λειτουργία του και θα συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για μία συνετή και υγιή διαχείριση. Κατόπιν τούτων, ο Σεβασμιότατος μας ανακοίνωσε ότι:


«Όντως ανηγέρθη στην πόλη Φουγκουρούμι ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα με άριστες προδιαγραφές. Αγοράσθηκαν όλα τα έπιπλα, θρανία, τραπέζια, φοριαμοί κλπ. από την Ν. Αφρική, καθώς αυτά τα υλικά δεν πωλούνται στην περιοχή. Επιπλέον το σχολείο εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία εκάστης κατευθύνσεως, διαμορφώθηκε πολύ ωραία ο περιβάλλων χώρος και τέλος ήλθε η ευλογημένη ημέρα και ώρα τελέσεως των εγκαινίων και η επισήμως τελετή παραδόσεως και παραλαβής».



Πολλοί διεκδικητές


Το σχολικό αυτό συγκρότημα, διεκδίκησαν να αναλάβουν πολλοί φορείς, ανάμεσά τους Προτεστάντες, Ρωμαιοκαθολικοί και άλλοι γνωστοί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας με οικονομική και κοινωνική επιφάνεια. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή ήταν το outsider. Μια ευπρεπής, αποδοτική για χρόνια μα ωστόσο ταπεινή και φτωχή Εκκλησία, προερχόμενη από μια χώρα κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, μια Ελλάδα σε οικονομική μάλιστα κρίση. Μετά από αυστηρή επιλογή, η ένωση των εταιρειών, με σύμφωνη γνώμη της κυβερνήσεως του Κονγκό, επέλεξαν ομόφωνα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η επιλογή πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετή σκέψη αλλά και γνώση της επί χρόνια προσφοράς της εκκλησίας στην παιδεία της περιοχής. Το μεγάλο εκπαιδευτικό έργο που έχει παρουσιάσει έως τώρα, η κοινωνική προσφορά της και η απαιτούμενη πείρα του ιεραποστολικού κλιμακίου συγκέντρωσαν όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα.




Η τελετή των εγκαινίων και ο αγιασμός


Ως ημέρα τελέσεως των εγκαινίων ορίστηκε η 25η Μαρτίου. Την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Kατάγκα κ. Μελέτιος. Παρευρέθηκαν αρκετά μέλη του ιερατείου του, ορθόδοξοι επιφανείς επιστήμονες του Kολουέζι, και η μουσική μπάντα του Ορθόδοξου κλιμακίου, η οποία συμμετείχε, δίνοντας έναν πανηγυρικό τόνο στην όλη εκδήλωση.


Οι φοιτητές ήταν και αυτοί προετοιμασμένοι για την υποδοχή των επισήμων, αλλά και των υπολοίπων προσκεκλημένων. Η υπουργός κοινωνικής πρόνοιας Marie Louise επισφράγισε με την παρουσία της την έναρξη του μεγάλου αυτού τεχνικού σχολείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διευθυντές των ορυχείων και άλλοι επίσημοι τοπικοί παράγοντες από το Kολουέζι αλλά και την μεγάλη πόλη του Λουμπουμπάσι, την μεταλλευτική πρωτεύουσα της χώρας, με τις μεγαλύτερες εξορυκτικές εταιρίες. Υποσχέθηκαν δε ότι θα είναι στο εξής βοηθοί στη λειτουργία του σχολείου.


 Στην συνέχεια, ο μητροπολίτης Kατάγκα και οι υπόλοιποι κληρικοί και πιστοί τέλεσαν τον αγιασμό. Οι επίσημοι εκφώνησαν λόγους εξαίροντες την προσφορά της ορθόδοξης εκκλησίας, την ίδρυση, αλλά και τον σκοπό του σχολείου. Κατόπιν υπογράφηκαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την παράδοση, παραλαβή και λειτουργία του σχολείου από την εκπρόσωπο των εταιρειών, την Υπουργό Κοινωνικής Προνοίας και τον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που θα είναι και ο ουσιαστικός αναμορφωτής του συντελούμενου εκπαιδευτικού θαύματος στην επαρχία Kατάγκα. Θα ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο στο παρελθόν και στον λόγο για τον οποίο η Ακαδημία Αθηνών είχε βραβεύσει, όχι αναίτια τον μητροπολίτη Μελέτιο την 20ή-12-2013. Κι αυτός ήταν το εκπαιδευτικό του έργο κάτω από τον Ισημερινό στην Αφρική. Πρότυπο του σύγχρονου αγιορείτη Ιεραποστόλου Μελετίου, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που παρακαλούσε τους ανθρώπους να δημιουργούν σχολεία για να κλείνουν οι φυλακές.




Ξενάγηση


Την ημέρα των εγκαινίων, όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους των ειδικοτήτων, στο γκαράζ, στο ξυλουργείο, στο τμήμα κοπτικής ραπτικής, στους υπολογιστές, στην ετοιμασία γευμάτων, στους χώρους αισθητικής, κομμωτικής και τέλος η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γεύμα στο καλαίσθητο εστιατόριο του σχολείου.

Βάσει των όρων της συμβάσεως η κυριότητα περιέρχεται καθ’ ολοκληρίαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και επιπλέον κατά τα τρία πρώτα έτη της λειτουργίας του οι μισθοί των καθηγητών και τα λοιπά έξοδα θα καταβάλλονται από τις δωρήτριες εταιρείες.

Συνέχεια στο έργου του μακαριστού παπα-Κοσμά

Ο Σεβασμιότατος Μελέτιος, χαρούμενος από την ιστορία που γράφτηκε αυτή την άνοιξη στον τόπο της διακονίας του μας ανέφερε:
«Εν κατακλείδι, όλοι ευχηθήκαμε το ωραίο και πρωτοποριακό αυτό έργο να συνεχίσει, να αποδώσει καρπούς και να ανεβάσει ποιοτικά την ζωή των ανθρώπων που λαχταρούν για κάτι ανώτερο και με τον τρόπο μας να τους στηρίζουμε όταν χρειάζεται και το επιζητούν».


Το ιεραποστολικό έργο στο νότιο Κονγκό ξεκίνησε ο μακαριστός παπα-Κοσμάς Γρηγοριάτης περί το 1977 ξεκινώντας κατά ένα τρόπο την συγγραφή ενός νοητού βιβλίου με σελίδες για ανθρώπινη αγάπη και θυσία που γράφτηκαν στη γη και ξεφυλλίζονται στον ουρανό από αγγέλους της ιεραποστολής. Η αρχή της συγγραφής έγινε όταν ο παπα-Κοσμάς σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα αφήνοντας την τελευταία του πνοή το 1989. Το βιβλίο το συνεχίζει φιλότιμα ο νυν Μητροπολίτης Μελέτιος. Αμφότεροι προέρχονται από την ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, η οποία εξ αρχής ανέλαβε την ευθύνη του έργου, το οποίο συνεχίζει να στηρίζει παντοιοτρόπως, αποστέλλοντας κυρίως πατέρες της Μονής προς κάλυψη των ιεραποστολικών αναγκών.


Οι προνομιούχοι της δύσης αντιλαμβάνονται την ισότητα ως υποβάθμιση και δεν μπαίνουν στον κόπο να κρύψουν την υπεροψία τους. Απλά εκμεταλλεύονται. Τονίζουν ακόμα και στα επίσημα έγγραφα πως η Αφρική είναι τριτοκοσμική χώρα. Η εκκλησία λοιπόν με τις Ιεραποστολικές της προσπάθειες και την αγάπη της είναι η γροθιά στη λογική του κόσμου.
___________
Σοφία Χατζή

δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:
https://photos.app.goo.gl/deAhVXXcPcbnBeLf9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου